کد مطلب:182719 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:149

حقوق حیوانات
دنیای امروز با گذشت قرون متمادی از دانش و فرهنگ و تأسیس سازمانها و نهادهای حقوقی، سازمانی را به عنوان دفاع از حقوق حیوانات تأسیس می نماید كه جای بسیار خوشحالی و امید است. گرچه در كنار دفاع از حقوق حیوانات، هزاران انسان با سلاح های



[ صفحه 150]



كشتار جمعی به كام مرگ می روند و حقوق اساسی انسان ها نادیده انگاشته شده، زیر پای ستم پیشگان پایمال می گردد.

اما وحی آسمانی هماره مدافع حقوق هر جاندار می باشد. حق زندگی، آسایش و امنیت آن را محترم می داند. رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم در مورد حقوق حیوانات این گونه سخن می گوید: برای چهارپایی كه مسافر یا بار جابجا می نماید (مانند اسب و استر و شتر و الاغ) چند حق بر عهده راكب و صاحبش نهاده شده است. هنگامی كه پیاده می شود نخست به چهارپا آب و علف دهد، همواره وی را به آب عرضه بدارد تا تشنه نماند، بر صورت وی هیچ گاه نزند كه صورت تسبیح خدا می گوید. تنها برای رفع نیاز بر مركب سوار شود، بیهوده سوار بر آن نشود. بیش از توان حیوان، بر دوش وی بار حمل نكند، بیش از توان وی، راه نبرد. و لا یكلفها من المشی الا كما یطیق. [1] در برخی روایات اضافه شده كه در حال گعده و گفتگو با دیگران بر گرده آن قرار نگیرد. و نیز مركب خویش را به زور برای رفتن به جایی كه تنفر دارد، وادار نسازد، و لا یضر بها علی النفار. [2] .

حال عظمت رفتار علی بن الحسین علیه السلام را تماشا كنید كه چگونه حقوق حیوانات را رعایت می نماید. حضرت با شتری كه بیش از بیست بار، در برخی روایات چهل بار حج و عمره انجام داده است، شتری كه فاصله بین مدینه و مكه را می پیماید، یك ضربه بر آن وارد نمی سازد. حج علی بن الحسین علیه السلام علی ناقة اربعین حجة فما قرعها بسوط. [3] در برخی آثار بیست نوبت حج عنوان شده است. [4] .



[ صفحه 151]



هنگامی كه یكی از شترها كه با آن به حج می رفتند مرد، آن را دفن نمود تا درندگان آن را نخورند. [5] و در مورد شتری كه بیست بار با آن حج انجام داده بود و به امام باقر علیه السلام وصیت نمود كه بعد از وی هنگامی كه شتر مرد، دفنش نماید تا درندگان آن را نخورند. آنگاه از رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم روایت نمود كه شتری كه هفت بار در عرفات وقوف نماید از شترهای بهشت قرار می گیرد. [6] .

چگونه اهتمام به حقوق حیوانات در پیشگاه سیدالساجدین علیه السلام مطرح است، كه به دفن شتر وصیت می نماید. [7] آنگاه شتری كه این گونه محبت از علی بن الحسین علیه السلام مشاهده می نماید، طاقت فراق حضرت را ندارد و بعد از این كه حضرت در بقیع به خاك سپرده می شود، شتر از آب و علف بازمی ماند و خود را در كنار قبر امام می رساند و سر و صورت خود را به خاك قبر می نهد و در همان جا سه روز ماندگار می شود تا از فراق حضرت از پای در می آید. [8] این نیز وفاداری حیوان نسبت به امام همام، امام ملك و امام ملكوت است.



[ صفحه 154]




[1] وسائل، ج 8، ص 350.

[2] همان، ص 351، محاسن، ص 635.

[3] بصائر الدرجات، ص 353.

[4] مجموعه نفيسه، ص 207.

[5] خصال، ج 2، ص 517.

[6] محاسن، ص 635 و 636.

[7] همان، ص 635.

[8] الاختصاص، ص 300، كافي، ج 1، باب مولد علي بن الحسين (عليهماالسلام)، ح 4 و...، بحار، ج 46، ص 148.